woensdag 21 januari 2009

Schriftje

Heb al maar een schriftje aangelegd met als titel 'Hoe overleef ik web 2.0'. Zal handig zijn om alle grote en kleine vragen - met antwoord! - in bij te houden op mijn reis door bibspace. Zo hoop ik aan 't eind, na alle mogelijke kinderziekten,gepokt en gemazeld en geheel gelauterd me een stuk wijzer in mijn vel te voelen.

Maar goed, de eerste koortsaanval is bedwongen en ik heb toch al één en ander opgestoken. En genoten ook! What a wonderful life!



Maar nu ter zake: RSS-feeds zijn heel interessant, maar helaas, niet alle sites die me e-nieuws sturen, beschikken reeds over RSS. Het blijft dus een mix van e-mails en google reader. En alles goed rangschikken en regelmatig opruimen zal ook nodig zijn.

Enkele favorieten: zoeken.bibliotheek.be, was al eerder fan van Biblog Lommel, nu benieuwd naar de blogs van o.a. Gooik (BibloGooik) en de bib van Kortrijk.
Ook www.amuz.be van Muziekcentrum Augustinus in Antwerpen (over oude muziek) blijft me boeien, ik moet er alleen nog eens geraken. Op hun site wordt overigens ook heel duidelijk uitgelegd wat RSS is.
Wie dacht dat hippies allang uitgestorven waren, moet eens neuzen op lloydkahn-ongoing.blogspot.com. Nu vooral in de wolken met Obama, maar in oudere berichten maak je kennis met een echt natuurmens en uitgever van enkele heel bijzondere boeken (uitgeverij Shelter).

Wat met RSS in onze bib?
Vooral handig om lezers op de hoogte te houden met leeslijstjes, nieuwe aanwinsten, bibnieuws, nieuws uit de boekenwereld.
Ik maak deel uit van een groep bibmensen die met jeugdliteratuur bezig zijn. We verdelen de te lezen boeken en komen zo'n vier tot vijf keer per jaar samen in de bib van Wevelgem om onze leeservaringen te bespreken. De beste titels komen op een lijst die om de paar jaar in gedrukte vorm wordt verspreid. Heb dus vorige week voorgesteld om dit in de toekomst misschien op een andere manier te doen via het web. RSS zou een oplossing kunnen zijn. Als ook scholen zich hierop abonneren, beschikken ze meteen over een hele lijst recente 'betere' jeugdboeken. Mijn ervaring is trouwens dat collega's uit het onderwijs heel blij zijn met dat soort informatie. Bovendien kunnen we zo met kortere tussentijden lijsten doorgeven en zal de verspreiding volgens mij ook vlotter en efficiënter gebeuren... met hopelijk nog meer leesplezier!

2 opmerkingen:

Eva Simon zei

Ben alvast benieuwd naar dat schriftje. Breng je het mee op de slotbijeenkomst?

Katrien Schroyens zei

Claudine misschien is je ideetje van een RSS voor scholen te verwezelijken met een bibblog voor scholen? Zou het mogelijk zijn van een titellijst uit de catalogus te exporteren naar onze blog...?
Dan kan je én keuzelijsten erop plaatsen én praktische afspraken rond klasbezoeken, Jeugdboekenweek etc.
Maar tussen droom en daad staan misschien veel praktische bezwaren...