zaterdag 24 januari 2009

Mashup

In tegenstelling tot de vorige toepassing vond ik dit tegenvallen. Spellen met letters vond ik ronduit saai of misschien deed ik het verkeerd: gewoon op elke letter blijven klikken tot er iets moois tevoorschijn komt? Ik vond het niet echt mooi. Findr leek dan wel interessant, maar ik slaagde er niet in een foto naar mijn blog te kopiëren. Morgen beter?

Flickr photostream

Eigenlijk niet zo moeilijk en leuk om te doen. Ik was niet te houden, dus het is wel een echte 'stream' geworden: 10 foto's van onze bib op www.flickr.com/photos/bibspace2009.
Op onze vernieuwde website heeft mijn collega onder 'terugblik' gebruik gemaakt van Admarket's flickr slidr. Dus voor de bib zeker bruikbaar om te integreren in de site.

woensdag 21 januari 2009

Flickrrrrrrrr!


Yes! Gelukt! (with a little help from my friend!).
Deze foto van één van de buitenmuren van onze bib in Kuurne toont een kunstwerk: een hele wand vol betonnen hersenkronkels. Ik zoek morgen nog eens op wie de maker ervan is. Ik vond de foto (ook al een kunstwerkje) op Flickr door 'Kuurne' in te tikken. De fotograaf is iemand van bij ons (Kuurnenaar dus): Francis Vlieghe. Francis werkt momenteel voor de VVBAD en deed enkele jaren geleden stage in onze bib. Hij maakte toen als amateurfotograaf enkele prachtige plaatjes. Bedankt Francis!


Aha: dit is de maker van onze 'brainwall': Wladimir Moszowski

Schriftje

Heb al maar een schriftje aangelegd met als titel 'Hoe overleef ik web 2.0'. Zal handig zijn om alle grote en kleine vragen - met antwoord! - in bij te houden op mijn reis door bibspace. Zo hoop ik aan 't eind, na alle mogelijke kinderziekten,gepokt en gemazeld en geheel gelauterd me een stuk wijzer in mijn vel te voelen.

Maar goed, de eerste koortsaanval is bedwongen en ik heb toch al één en ander opgestoken. En genoten ook! What a wonderful life!



Maar nu ter zake: RSS-feeds zijn heel interessant, maar helaas, niet alle sites die me e-nieuws sturen, beschikken reeds over RSS. Het blijft dus een mix van e-mails en google reader. En alles goed rangschikken en regelmatig opruimen zal ook nodig zijn.

Enkele favorieten: zoeken.bibliotheek.be, was al eerder fan van Biblog Lommel, nu benieuwd naar de blogs van o.a. Gooik (BibloGooik) en de bib van Kortrijk.
Ook www.amuz.be van Muziekcentrum Augustinus in Antwerpen (over oude muziek) blijft me boeien, ik moet er alleen nog eens geraken. Op hun site wordt overigens ook heel duidelijk uitgelegd wat RSS is.
Wie dacht dat hippies allang uitgestorven waren, moet eens neuzen op lloydkahn-ongoing.blogspot.com. Nu vooral in de wolken met Obama, maar in oudere berichten maak je kennis met een echt natuurmens en uitgever van enkele heel bijzondere boeken (uitgeverij Shelter).

Wat met RSS in onze bib?
Vooral handig om lezers op de hoogte te houden met leeslijstjes, nieuwe aanwinsten, bibnieuws, nieuws uit de boekenwereld.
Ik maak deel uit van een groep bibmensen die met jeugdliteratuur bezig zijn. We verdelen de te lezen boeken en komen zo'n vier tot vijf keer per jaar samen in de bib van Wevelgem om onze leeservaringen te bespreken. De beste titels komen op een lijst die om de paar jaar in gedrukte vorm wordt verspreid. Heb dus vorige week voorgesteld om dit in de toekomst misschien op een andere manier te doen via het web. RSS zou een oplossing kunnen zijn. Als ook scholen zich hierop abonneren, beschikken ze meteen over een hele lijst recente 'betere' jeugdboeken. Mijn ervaring is trouwens dat collega's uit het onderwijs heel blij zijn met dat soort informatie. Bovendien kunnen we zo met kortere tussentijden lijsten doorgeven en zal de verspreiding volgens mij ook vlotter en efficiënter gebeuren... met hopelijk nog meer leesplezier!

dinsdag 13 januari 2009

RSS, Google Reader,...

Het begint stilletjesaan toch een beetje te kraken in mijn hoofd!
Het belooft een aardig ingewikkelde puzzel te worden de komende weken. Ik zal af en toe eens een hulplijn moeten inschakelen. Maar alle begin is moeilijk. Volhouden dus.

Bloggen met de bib

Dit zou ik heel graag doen als ik er voldoende tijd voor had: een blog maken voor de bib.
Alle interessante boekenweetjes, bibnieuwsjes, activiteiten langs die weg doorgeven aan de lezers lijkt me een heel levendige bezigheid. We zullen zien of daar in 'real life' kansen voor zijn.

Opnieuw begonnen


Na een geaccidenteerde start in oktober begin ik nu van voor af aan.
Opnieuw met een groep nieuwsgierige (bib)mensen.
Hopelijk halen we deze keer allemaal samen de eindstreep!